Doorstroomtoets oefenen
Doorstroomtoets oefenen
Oefenen voor de doorstroomtoets? Steeds meer ouders kiezen ervoor om deze eindtoets met hun kind in groep 8 voor te bereiden. Oefenen biedt dan ook veel voordelen, welke we in dit artikel met je zullen delen. Maar eerst vertellen we je meer over deze belangrijke toets in groep 8.
Wat is de doorstroomtoets?
De doorstroomtoets is de eindtoets van groep 8. Nog eenmaal worden kinderen in groep 8 getoetst op de kerndoelen uit de basisvaardigheden. Dit zijn de vakken rekenen en taal, waarbij in taal de verdeling wordt gemaakt tussen tekstbegrip (begrijpend lezen) en spelling.
Gedurende twee ochtenden in januari of februari (de datum bepaalt de school, afhankelijk van de gekozen variant van de toets) zijn kinderen met deze belangrijke eindtoets bezig.
De toets kan zowel digitaal als op papier worden gemaakt. Nadat de toets gemaakt is, wordt deze verstuurd en nagekeken. De uitslag van de toets is belangrijk, want die kan invloed hebben op de middelbare school.
Inhoud
Op de toets komen de vakken rekenen en taal terug. Kinderen worden bevraagd op de belangrijkste kerndoelen, zoals rekenen met procenten, verhoudingen en breuken, rekenen met ruimtelijk begrip, het metrieke stelsel, rekenen met geld, tijd en gewichten. Op het gebied van taal is er onderscheid in begrijpend lezen en spelling.
Begrijpend lezen is een belangrijk onderdeel van de toets. Het test namelijk de beginnende studerende vaardigheden van leerlingen, die erg belangrijk zijn op de middelbare school.
Bij spelling wordt gekeken naar de juiste spelling van werkwoorden en niet-werkwoorden, maar ook naar het gebruik van leestekens en hoofdletters (interpunctie).
Verschillende toetsen
De doorstroomtoets heeft verschillende aanbieders. Op dit moment zijn dit de volgende zes:
Cito Leerling in Beeld
Bureau ICE (van de IEP-toets)
AMN
Diataal (van de DIA-toets)
Route 8
De overheid zelf (de DOE-toets)
Ondanks het uitgebreide aanbod aan toetsen, komen de toetsen inhoudelijk overeen. Verreweg de meeste scholen gebruiken de toetsen van IEP en Cito Leerling in Beeld, omdat die overeenkomen met de meest gebruikte leerlingvolgsystemen (lvs). Maar er zijn ook scholen die kiezen voor een van de andere toetsen of de DOE-toets (die aansluit bij elk lvs).
Het verschil met LVS-toetsen
Er wordt veel gevraagd waarin de lvs-toetsen verschillen van de doorstroomtoets? We leggen het graag uit.
Gedurende de basisschooltijd maken kinderen tal van lvs-toetsen, zoals Cito-toetsen Leerling in Beeld, IEP-, DIA- of Boomtoetsen. De laatste toets, die van groep 8, wordt ook wel de eindtoets genoemd. Deze toets is de doorstroomtoets en vormt de brug naar het voortgezet onderwijs, maar kan ook gevolgen hebben voor het advies!
Schooladvies groep 8
Wat die middelbare school betreft krijgen kinderen in groep 8 een schooladvies. Of je naar vmbo-basis, vmbo-kader, vmbo-tl, havo of vwo gaat, hangt helemaal af van de eerder gemaakte lvs-toetsen. Gebaseerd op deze toetsen, werkhouding en huiswerkattitude geeft de basisschool een advies. Dit advies wordt als uitgangspunt gebruikt bij het zoeken naar een middelbare school, maar staat nog niet vast. Daar dient de uitslag van de doorstroomtoets namelijk voor.
Uitslag en schooladvies
De score op de doorstroomtoets kan serieuze gevolgen hebben voor een schooladvies, maar enkel als het schooladvies lager was. Stel dat een leerling een vmbo-tl/havo advies gekregen heeft, maar graag naar havo/vwo wil, dan kan een hoge score het verschil maken. Geeft de school een vmbo-tl/havo advies, maar scoort het kind havo/vwo, dan moet de school het advies bijstellen. Dit gebeurt vaak in overleg met ouders, maar scholen dienen dit te doen.
Dat betekent dat wanneer een kind zich oriënteert op een middelbare school, het advies dus nog veranderd kan worden.
Voordelen van oefenen
Veel ouders oefenen de eindtoets met hun kind, vanwege de vele voordelen die dat biedt. We zetten de voordelen van oefenen voor je op een rijtje:
- Door te oefenen kun je hiaten tijdig ontdekken en aanpakken;
- Oefenen neemt stress weg bij kinderen;
- Door te oefenen raken kinderen bekend met de typische vraagstelling in de echte toets;
- Het oefenen kan zorgen voor een hoger resultaat en dus ook een hoger schooladvies;
- Kinderen die oefenen weten wat er tijdens de echte toets op ze afkomt;
- Door oefenen maak je als ouder de balans op waar je kind op dat moment staat.
Doorstroomtoets oefenboek
Er is op internet veel oefenmateriaal voor de doorstroomtoets te vinden. Het meeste is niet geschikt. Het zijn boeken of sites die voorbereiden op oude Cito-toetsen en eindtoetsen. Daarmee wordt niet voorbereid op de doorstroomtoets.
Wil jij je kind echt goed voorbereiden? Koop dan het oefenboek “Doorstroomtoets oefenen” van Educazione. Het oefenboek bevat oefeningen op verschillende niveaus en bereidt uitgebreid voor op alle onderdelen in de toets.
Vele ouders zijn je voorgegaan en zeer tevreden over dit oefenboek. Voor de prijs van twee uur bijles heb je een compleet oefenboek in huis waarmee je kind zich zelfstandig kan voorbereiden.
Bekijk alle reviews en bestel via deze link of klik op de button hieronder.